lauantai 28. syyskuuta 2019

Irti heikoista osuuskaupoista

Aikaisemmin S-Ryhmän osuuskaupat ovat tarjonneet hyvää tuottoa osuuspääoman korkona mutta vuosi vuodelta tilanne on heikentynyt. Yhä useampi kauppa on jättänyt koron kokonaan maksamatta tai pienentänyt sitä. Kirjoitin aikaisemmin artikkelin Turvallinen ja hyvä tuotto. Se pitää edelleen paikkansa mutta hyvien kauppojen määrä on pienentynyt viime vuosien aikana.

Osuuspääoman korot viime vuosina

Yllä oleva taulukko ei ole täydellinen mutta hyvin todennäköisesti siitä löyty suurin osa osuuskaupoista, jotka maksavat vielä osuuspääoman korkoa. Etelä-Pohjanmaan ja Osuuskauppa KPO ovat olleet kauan osuuskauppojen parhaimmistoa maksamalla 20 prosentin korkoa sijoitetulle pääomalle. (Tietääkseni nykyisin kaikkien osuuskauppojen osuuksien arvot ovat 100 euroa. Tällöin 20 euroa vastaa 20 prosenttia.) Ainakin viisi osuuskauppaa on siis maksanut korkoa osuuspääomalle tämän vuoden aikana ja se on kaukana parhaista vuosista.

Hyvään tuottoon yltävät enää kolme kauppaa eli Pohjois-Karjalan Osuuskauppa, Osuuskauppa KPO ja Turun Osuuskauppa. Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa ja Keskimaan Osuuskauppa yltävät tyydyttävään tuottoon ja loput ovat roskaluokkaan. En osaa sanoa varmasti onko kauppojen taloudellinen tilanne heikentynyt voimakkaasti vai onko omistaja-asiakkaiden arvostunut laskenut. Olipa kyse kummasta tahansa, niin kummatkin antavat voimakkaan negatiivisen signaalin. Toisin sanoen heikoista sijoituksista kannattaa hankkiutua eroon mahdollisimman pian. Sijoitus osuuskauppaan, joka ei maksa osuuspääoman korkoa on huonompi kuin rahojen makuuttaminen tilillä johtuen huonosta likviditeetistä.

Tulee kuitenkin muistaa, että osuuskaupat ovat itsenäisiä toimijoita ja se, että osa on vajonnut roskaluokkaa ei tarkoita, että kaikki olisivat sitä. Kannattaa siis edelleen pitää kiinni niistä hyvistä maksajista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä