torstai 10. huhtikuuta 2014

Volvo sijoituskohteena



Olen tehnyt muutama vuosi sitten analyysin kiinnostavista kuorma-autovalmistajista. Tutkin silloin pintapuolisesti kolmea eri yhtiötä, jotka olivat Volvo, MAN ja Scania. Kaksi näistä löytyy Ruotsin pörssistä ja yksi Saksan pörssistä. MAN ja Volvo osoittautuivat näistä kiinnostavimmiksi yhtiöiksi mutta silloin oli tarjolla vielä kiintoisampia toimialoja, joten sijoitukset näihin jäivät tekemättä. Tutkin pikaisesti Volvon ja MANin kehitystä tässä parin vuoden aikana ja havaitsin, että Volvon arvostus oli jäänyt aika paljon jälkeen MANista. Volvon syvällisempi tarkastelu herätti kiinnostukseni yhtiöön ja tein alkuvuodesta ensimmäiset sijoitukset ja tässä parin kuukauden aikana olen kasvattanut Volvon osuutta salkussani.

Volvon tuotteet (lähde: Volvon vuosikertomus 2013)
 
Rekkojen lisäksi Volvo Groupiin kuuluvat myös linja-autot, työkoneet ja teollisuus- sekä merimoottorit. Myynnistä 65 prosenttia tulee rekoista, 20 prosenttia työkoneista, 6 prosenttia linja-autoista ja 3 prosenttia Penta-moottoreista. Myynnin jakautuminen maanosittain näyttää seuraavalta: Eurooppa 39 prosenttia, Pohjois-Amerikka 23 prosenttia, Aasia 20 prosenttia, Etelä-Amerikka 11 prosenttia ja muu maailma 7 prosenttia. Volvo myy rekkoja Volvon lisäksi neljällä muulla merkillä, jotka ovat Renault, UD, Mack ja Eicher. Myynti on jakautunut kohtuullisen hyvin globaalilla tasolla ja on suuruudeltaan noin 300 miljardia kruunua vuodessa eli noin 30 miljardia euroa vuodessa.

Osinkotuotto on tämän hetkiselle osakkeen hinnalle laskettuna noin 3 prosenttia. Viime vuosi ei ollut tuloksen osalta paras mahdollinen ja yksi keskeisimpiä syitä oli suuri tuoteuudistus, jonka seurauksena valmistettiin rinnakkain vanhoja ja uusia malleja. Tämän vuoden pitäisi olla huomattavasti parempi uusien tuotteiden korkeamman kysynnän vuoksi. Volvolla on meneillään mielenkiintoinen monivuotinen strategia kannattavuuden parantamiseksi. Viime vuoden osalta strategian keskeisin osa oli laaja tuotteiden uudistaminen ja tämän vuoden osalta painopiste on orgaanisessa kasvussa ja toiminnantehostusohjelmassa, joka sisältää useita kohtia. Tällä strategialla pyritään parantamaan voittomarginaalia kolmella prosentilla vuoden 2015 loppuun mennessä, mikä tarkoittaa nykyisellä myynnin tasolla noin miljardia euroa vuodessa.

Itse aloitin ostot alkuvuodesta reilun 80 kruunun tasolta ja oletin, että kurssi tulee mahdollisesti saavuttamaan noin 120 kruunun tason ennen vuoden vaihdetta ja vuoden 2015 aikana tullaan ylittämään 130 kruunun taso. Mielestäni markkinat ovat ylireagoineet viime vuoden osalta Volvon tilanteeseen ja tämän vuoden aikana kurssitaso tulee korjautumaan. Toistaiseksi korjausta on tapahtunut nopeammin, kuin olen odottanut ja tällä hetkellä osakkeen hinta on noin 100 kruunun tasolla eli puolimatkassa ollaan menossa. Jos kehitys on oletusteni mukaista, niin tulen pienentämään Volvon osuutta salkussani tämän vuoden lopussa ja etsimään uuden kohteen, joka pystyy tarjoamaan nopeaa kasvua salkkuuni. Olen noudattanut samankaltaista strategiaa muun muassa ABB:n ja K+S:n kanssa aikaisemmin kohtuullisen hyvin tuloksin ja niiden kokemuksen pohjalta löysin Volvon yhdeksi seuraavista yhtiöistä, joissa pyrin hyötymään markkinahäiriön tarjoamista mahdollisuuksista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä