torstai 10. lokakuuta 2019

Älä tee tätä virhettä osakesäästötilin kanssa!

Aloitetaan varoituksella, koska yllätyin itse melkoisesti luettuani asiasta pari viikkoa sitten. Osakesäästötilejä saa avata vain yhden, joka on varmaan selvää ainakin niille, jotka ovat seuranneet tilistä käytyä keskustelua. Yllätyksenä voi silti tulla mahdollinen lisävero, jos tili tulee vahingossa avattua, koska on mahdollista avata useampia tilejä vaikka se ei ole sallittua.

Mikäli niin sattuu käymään, että avaat vahingossa tai epähuomiossa toisen tilin, niin siitä voi tulla valtavat veromätkyt, joten kannattaa olla tarkkana. Jos tilejä on useampi, niin jokaisesta joutuu maksamaan veroa 10 euroa per päivä. Otetaan kuvitteellinen tapaus, että olet avannut tilin vaikka ennakkoon pankissa X ja vuoden alussa huomaat pankin Y tarjouksen, joka on sinulle paljon parempi. Avaat tällöin tilin kyseiseen pankkiin ja päätät jättää käyttämättä sen toisen.

Sitten vuosi menee mukavasti sijoitellessa ja saat veroehdotuksen vuoden 2021 alkupuolella. Tässä vaiheessa havahdut outoihin lukemiin veroehdotuksessa ja alat tutkimaan sitä tarkemmin. Lopulta tajuat, että sinulle on tullut maksettavaksi noin 7000 euron verot siksi, koska avasit epähuomiossa sen toisen tilin, jota et koskaan edes käyttänyt. Tuon rangaistusveron kaava on melko julma. Vuodessa on siis 365 päivää, joka kerrotaan 10 eurolla. Siitä tulee 3650 euroa ja koska tilejä oli kaksi kappaletta, niin summa kerrotaan kahdella eli yhteensä se on noin 7000 euroa. Havaitsit siis asian vuoden 2021 alkupuolella eli seuraavan vuoden verotukseen tulee vielä lisää tätä rangaistusveroa lähes 2000 euroa ja tämä siinäkin tapauksessa, että reagoit välittömästi sulkemalla tilin, kun tajuat asian. Osakesäästötili voi siis tulla hyvinkin kalliiksi, joten varo tekemästä tätä virhettä.

Mainittakoon vielä, että pankin vaihtaminen kyllä onnistuu osakesäästötilin osalta mutta silloin tili tulee siirtää toiseen pankkiin tai lopettaa ensin vanha osakesäästötili ja vasta sen jälkeen avata uusi osakesäästötili.

1 kommentti:

  1. Hei, onkohan sama sakko mahdollinen myös mikäli sinulla on arvo-osuustili ja osakesäästötili?
    T. sijoittaja noviisi

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä