perjantai 18. lokakuuta 2019

Osinkoaristokraatti Tanger Factory Outlet Centers

Olen kirjoittanut aikaisemmin ostoskeskuksiin sijoittavista REIT-yhtiöistä ja tämä on kyseisen trilogian viimeinen osa, jossa esittelen Tanger Factory Outlet Centers (SKT) yhtiön. Tanger eroaa hieman perinteisistä oskoskeskuskuksiin sijoittavista yhtiöistä, koska se on keskittynyt outlet-tyyppisiin ostoskeskuksiin.

Kuva 1. Tanger Outlets (lähde: tangeroutlets.com)

Aikaisemmissa trilogian osissa olen tarkastellut lähemmin muun muassa Simon Property Groupia ja Washington Prime Groupia. Tanger on monella tapaa kiinnostava yhtiö ja poikkeaa jonkin verran muista verrokeistaan mutta lopulta asiakkaat ovat melkolailla samoja ja siten myös ongelmat. Verkkokaupan lisääntyminen ja viimeaikaisista asiakkaiden konkursseista Tanger on saanut myös osansa. Pahiten ovat kärsineet yhtiöt, joiden ankkurivuokralaisina on ollut tavarataloja mutta mainittakoon sen verran, että Tangerilla ei ole vuoralaisina yhtään tavarataloa. Viimeisin konkurssi on koetellut 21 Forever -vaateketjua, joka sulkee tilanteen seurauksena osan myymälöistään. 21 Forever tuo hieman reilun prosentin Tangerin tuloista. 21 Foreverin vaikutus Tangeriin on siis hyvin pieni, koska sulkeminen koskee vain vajaata puolta liikkeistä.

Kuva 2. Liikkeiden jakauma maantieteellisesti (lähde: tangeroutlets.com)

Tanger on listautunut toukokuussa vuonna 1993 ja on siitä asti maksanut osinkoa joka kvartaali ja lisäksi korottanut osinkoa joka vuosi. Tanger on saavuttanut siis hiljattain erittäin arvostetun meriitin Yhdysvalloissa ja tarkoitan osinkoaristokraatin statusta, joka tarkoittaa, että yhtiö on maksanut kasvavaa osinkoa yhtäjaksoisesti vähintään 25 vuotta.

Kuva 3. Keskeisimpiä mittareita (lähde: tangeroutlets.com)
Maantieteellisesti Tangerin outletit ovat keskittyneet Yhdysvaltojen itärannikolle ja monet sijaitsevat niin sanotuissa turistikohteissa (kuva 1). Keskeisimmät operatiivisen toiminnan mittarit näyttävät myös hyviltä lukuun ottamatta NOI-arvoa, joka on -0,3% eli se tarkoittaa vastaavista kiinteistöistä saadun vuokratuoton kehitystä (kuva 2).

Tämän hetkiseen osakekurssiin suhteutettuna osinko on lähes 10 prosentti, joka on historiallisesti erittäin korkea, koska historiallisesti taso on ollut normaalisti noin 4 prosentin paikkeilla. Tämän lisäksi kannattaa huomioida, että yhtiö maksaa tuloksestaan ulos vain 60 prosenttia, joka on matalin luku kyseisellä sektorilla. Itse olen seurannut muun muassa Tangerin tilannetta kauan ja tullut viimein siihen tulokseen, että pahin alkaa olemaan takana ja hankkinut ensimmäiset SKT:n osakkeeni. Mielestäni kyse tämän osakkeen kohdalla ei ole siitä normalisoituuko kurssi vaan siitä koska kurssi normalisoituu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä