perjantai 8. marraskuuta 2019

Kaikki osakesäästötilistä

Osakesäästötili on viimein tulossa mutta sopiiko se kaikille. Osakesäästötili (OST) tuo siis mukanaan hyviä ja huonoja puolia suhteessa arvo-osuustiliin (AOT). Se tarkoittaa, että sinun tulee itse pystyä päättämään milloin sen käyttö on kannattavaa. Olen koonnut tähän tietopaketin mielestäni merkittävimmistä asioista, jotka liittyvät uuteen osakesäästötiliin.

Aluksi voisi mainita seuraamusverosta, jos erehtyy avaamaan useamman tilin. Tästä voi helposti tulla useiden tuhansien eurojen ikävä yllätys verottajalta. Linkki artikkeliin: Älä tee tätä virhettä.

Seuraavaksi lista asioita, joita tarkastelen osakesäästötilin kannalta:
- Poliittinen riski
- Hankintameno-olettaman käyttö
- Alle 1000 euron myyntien verovapaus
- Tappioiden vähennys verotuksessa
- Ulkomaiset osakkeet
- Sijoitusaika
- Tuoton verotus
- Opiskelijat
- Sijoittajaprofiili: treidari, aktiivinen sijoittaja, holdari, edellisten hybridi


Poliittinen riski on tämän tilin osalta on hyvin suuri, jos vuosien varrella on seurannut politiikkaa ja esimerkiksi aikaisempaa eläkesäästötilin kohtaloa. Käytännössä poliittinen riski tarkoittaa tämän tilin yhteydessä sitä, että jos tulevaisuudessa pääomatuloverotusta kiristetään, niin hyvin todennäköisesti tämän tilin tuomat edut katoavat ja pahimmassa tapauksessa tulet maksamaan enemmän veroja kuin mitä olisit maksanut arvo-osuustilin tuotoista.

Hankintameno-olettama ilahduttaa silloin tällöin arvo-osuustilillä osakkeitaan pitävää henkilöä hieman kevyemmällä verotuksella. Tätä etua ei ole mahdollista käyttää mikäli osakkeet ovat osakesäästötilillä. Yhtenä käytännön esimerkkinä tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, jos yli 10 vuotta omistamasi osakkeen arvo on noussut vähintään 150 prosenttia. Poikkeuksen suurella nousulla etu voi olla merkittävä.

Alle 1000 euron myyntien verottomuus on etu, josta osa piensijoittajista voi päästä hyötymään hyvällä suunnittelulla. Toisaalta hyvin harvalla on mahdollisuutta tämän hyödyntämiseen, koska se tarkoittaa, että kaikkien vuoden aikana tapahtuneiden myyntien summa ei saa ylittää tuhatta euroa. Ymmärtääkseni tätä ei pysty hyödyntämään rahojen nostossa osakesäästötililtä.

Tappioiden vähennys verotuksessa ei ole mahdollista samalla tavalla kuin arvo-osuustilin kanssa, koska arvo-osuustilillä päätät itse haluatko tehdä tämänkaltaista verosuunnittelua, jos teet niin päätät myös itse mitä osakkeita myyt tappiolla. Tämä etu ei suinkaan puutu osakesäästötililtä vaan se toimii hieman toisin. Käytännössä saat siis täsmälleen saman hyödyn myös osakesäästötilillä. Tappioiden realisointi siis pienentään suoraan saamaasi tuottoa ja jos käy niin, että päädyt lopettamaan OST:n tappiolla, niin kyseisen tappion pystyy vähentämään verotuksessa.

Ulkomaiset osakkeet, joiden osingoista maksetaan lähdeveroa ovat ongelmaillisia OST:llä, koska veroa ei hyvitetä Suomen verotuksessa. AOT:n osalta maksettu lähdevero otetaan verosopimuksen mukaisesti huomioon Suomen verotuksessa ja tällöin niin sanottua tuplaverotusta ei tapahdu. Tämän vuoksi OST sopii huonosti ulkomaisille osakkeille. 

Sijoitusaika on yksi kriittisistä komponenteisa, joka määrittää pääpiirteissään sen onko OST kannattavampi vaihtoehto kuin AOT. Osakesäästötilin perusperiaate on siis pitkäaikainen sijoittaminen, jolloin tilin sisällä tulleista osingoista ja myyntivoitoista ei makseta välissä veroja ja tätä kautta pystyy hyödyntämään korkoa korolle vaikutusta.

Tuoton verotus osakesäästötilillä tapahtuu siten, että otettaessa rahoja ulos verotus tapahtuu oman pääoman ja tuoton välisessä suhteessa. Tämä on toteutettu hieman ikävästi ja verojen laskeminen touttaa todennäköisesti monelle harmaita hiuksia. Toisaalta taustalla on kuitenkin yksinkertainen kaava, jonka olen avannut jo aikaisemmin toisessa artikkelissa: Osakesäästötilin verotus.

Opiskelijat ovat hyvässä asemassa OST:n suhteen. Opiskelijoille OST on parempi vaihtoehto kuin AOT, koska OST mahdollistaa kaupankäynnin ilman veroseuraamuksia eli näin ollen tilin sisällä voi käydä vapaasti kauppaa ilman, että se vaikuttaisi esimerkiksi opintotukeen.

Sijoittajaprofiili on mielenkiintoinen osa-alue sillä OST ei todellakaan sovi kaikille ja joissakin tapauksessa voi olla vaikeaa tai mahdotonta sanoa ennakolta kumpi on lopulta parempi vaihtoehto. Pääpiirteissään voi sanoa, että jos sijoitat lyhyellä tähtäimellä ja/tai haluat käyttää saamasi osingot elämiseen, niin unohda OST. Treidarin osalta tili vaikuttaa loistavalta mutta käsittääkseni treidarit yleensä pyörittävät suuria summia ja 50 000 euron aloitussumma on liian pieni useimmille, että jaksaisi nähdä vaivaa. Aktiivinen sijoittaja sen sijaan kuuluu todennäköisesti hyötyjiin, koska salkun sisältöä voi pyöritellä ilman veroseuraamuksia ja pääsee hyötymään korkoa korolle vaikutuksesta. Holdarit eivät todennäköisesti tule hyötymään OST:stä, koska heille tarjoutuu eniten mahdollisuuksia hyötyä AOT:n tarjoamasta hankintameno-olettamasta verotuksessa. Hybridit ovat sitten edellisten sijoitusprofiilien yhdistelmiä, joista osa hyötyy tilistä ja osa taas ei hyödy. Tämän suhteen on vaikea sanoa pidemmälle vedettyjä johtopäätöksiä, koska se on niin tapauskohtaista.

Loppuun voisin vielä todeta, että useimmille tämä ei ole joko tai kysymys vaan todennäköisesti sijoitukset kannattaa hajauttaa näille kummallekkin tilille. Omalta osaltani voin todeta, että suurin osa sijoituksistani tulee pysymään AOT:llä mutta tulen avaamaan myös OST:n ja siirtämään sinne ainakin osan kotimaisista sijoituksistani.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä