keskiviikko 27. lokakuuta 2021

Royal Dutch Shell – vieläkö ehtii mukaan

Fossiilisista polttoaineista halutaan eroon laajasti eri maissa. Pidemmällä tähtäimellä öljy-yhtiöt eivät kuulosta hyvältä sijoituskohteelta mutta muutokset eivät tapahdu nopeasti ja uskon, että ainakin osa öljy-yhtiöistä tulee olemaan hyviä sijoituksia myös tulevaisuudessa.


Tähän on kaksi keskeistä syytä, joista toinen on se, että fossiilisia polttoaineita tullaan tarvitsemaan vielä kauan, vaikka niiden kysyntä tulee lähtemään laskuun. Toisena keskeisenä tekijänä on näiden yhtiöiden kyky uudistua. Tämän osalta on suuri merkitys sillä mihin investoinnit tullaan kohdistamaan.

BP, Royal Dutch Shell ja Equinor ovat yhtiöitä, jotka ovat alkaneet investoimaan ehkä eniten ns. vihreisiin vaihtoehtoihin. Chevron ja Exxon Mobil sen sijaan eivät ole vielä juurikaan alkaneet sopeutua vallitseviin trendeihin. Tässä tekstissä keskityn Royal Dutch Shelliin, joka on hollantilais-brittiläinen yhtiö ja on listattuna ainakin Lontoossa, Amsterdamissa, Yhdysvalloissa ja Saksassa. Lisäksi yhtiöllä on kaksi osakesarjaa, joten vaihtoehtoja ostamiseen on runsaasti. Palaan tähän asiaan vielä tämän tekstin lopussa.


Uusiutuvan energian ratkaisut. Lähde: Shellin osavuosikatsaus Q2 2021

Shell on tehnyt yhden merkittävän strategisen päätöksen noin 10 vuotta sitten. Yhtiötä seuranneet todennäköisesti tietävät jo mistä puhun eli tämä päätös on keskittyminen kaasuun. Yhtiön markkinaosuus LNG:ssä on noin 20%. Vuonna 2004 Shellillä oli 54 jalostamoa ja tämän vuoden puolivälissä jalostamoiden määrä oli enää 8 kpl. Tavoitteena on vielä luopua kolmesta jalostamosta vuoteen 2025 mennessä. Yksi suurimmista viime aikojan kaupoista on ollut Permian öljykenttien myyminen ConocoPhillipsille, mikä tapahtui tänä vuonna. Uusiutuvien osalta Shell on liikkeellä ainakin toistaiseksi erittäin laajasti. Tarjonnasta löytyy mm. tuulivoimaa, biopolttoaineita, sähköautojen latausasemia, vetyasemia ja aurinkovoimaa. Alla olevassa kuvassa on maakohtaisia esimerkkejä.

 

Shellin investointeja uudistuviin. Lähde: Shellin osavuosikatsaus Q2 2021

Itse olen pyrkinyt keskittämään öljyalan sijoituksiani ja tällä hetkellä suurin osa on kohdistunut Shelliin ja samalla olen luopunut useammasta yhtiöstä kokonaan. Syynä tähän on Shellin suuri paino maakaasussa ja uusien investointien kohdistaminen uusiutuviin. Tämän vuoden tulos tulee olemaan erittäin hyvä johtuen pääosin korkeasta kaasun ja öljyn hinnasta. Shell ei ole vielä kunnolla toipunut korona notkahduksesta ja on tämän vuoksi yksi harvoja yhtiöitä pörssissä, joita saa vielä edullisesti.

 

Shellin osakkeita pystyy ostamaan useammasta pörssistä mutta se mistä niitä lopulta päätyy ostamaan ei ole kovin oleellista. Sen sijaan sillä on suurempi merkitys kumpaa osakesarjaa kannattaa ostaa. Valinta pörssin osalta kannattaa tehdä sen suhteen missä pörssissä oman välittäjän välityspalkkiot ovat pienimmät. Jos päädyt ostamaan Lontoosta, niin on hyvä muistaa, että siellä veloitetaan lisäksi pientä leimaveroa kaupoista. Osakesarjoista tulee merkittävämpi ero, koska A-sarjan verotus tapahtuu Alankomaiden verotuksen mukaisesti ja B-sarjan verotus Englannin verotuksen mukaisesti. Jos ostat osakkeet arvo-osuustilille, niin tässä tapauksessa sillä ei ole käytännössä merkitystä mistä ostat. Alankomaat pidättävät osingoissa on 15% veron osinkojen maksun yhteydessä ja verotuksen yhteydessä maksetaan loput (10,5%) Suomeen. Englannista tulevista osingoista ei mene veroa maksettaessa, vaan vero (25,5%) maksetaan kokonaisuudessaan Suomeen verotuksen yhteydessä. Jos olet ostamassa osakkeita osakesäästötilille, niin kannattaa ehdottomasti ostaa B-sarjan osakkeita, koska osakesäästötilillä niistä ei mene ollenkaan veroa. Mikäli ostat A-sarjan osakkeita osakesäästötilille, niin joudut maksamaan 15% veron eikä siitä ole mahdollista saada hyvitystä jälkikäteen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä