perjantai 30. joulukuuta 2011

Turvallinen ja hyvä tuotto

S-ryhmän osuuspääoman koroista saa suhteessa parhaan ja turvallisimman tuoton. Lisäksi tämä tuotto on saatavilla kohtuullisen pienellä pääomalla, jonka vuoksi tämä sijoitusmuoto sopii käytännössä lähes jokaiselle. Osuuspääoman korkotuotto hakkaa mennen tullen pankeista saatavat korot ja kaiken lisäksi osuuspääoman korko on verovapaata, muistaakseni 1000 euroon asti, toisin kuin pankista saatava talletuskorko.

Itse olen hankkinut aikaisemmin noin kymmenen hyvin osuuspääoman korkoa maksavan osuuskaupan osuudet, joista olen saanut jatkuvaa yli 10 prosentin tuottoa jo useamman vuoden. Hankin suurimman osan noista osuuksista muistaakseni vuoden viimeisenä päivänä paikallisesta prismasta. Muistaakseni aikaa meni alle puoli tuntia, kun luettelin virkailijalle kaupat joista haluan ostaa osuudet ja kirjoittelin nimeni useampaan paperiin. Ajattelin silloin, että taitaa olla aika harvinaista ostella kerralla useita osuuksia mutta yllättäen tilanne ei ollut mitenkään yllättävä virkailijalle. Viime viikkoina oli kuulemma virkailijan mukaan varsin moni halunnut ostaa osuuksia useasta kaupasta ja muutama oli jopa halunnut osuudet kaikista kaupoista.

Aivan joka kaupasta noita osuuksia ei kuitenkaan kannata ostaa, koska kaikki eivät maksa osuuspääomalle korkoa. Alla olevassa taulukossa olen listannut osuuskaupat, jotka maksavat. Noiden tietojen pitäisi vastata hyvin tämän vuoden tilannetta mutta jotain virheitä voi olla myös mukana. Parhaiten omistajia arvostetaan Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla, missä saa ruhtinaalliset 20 prosenttia korkoa pääomalle. Pohjoiseen päin mentäessä omistajien arvostus loistaa poissa olollaan esimerkkinä vaikka Oulun Arina, joka ei maksa lainkaan korkoa pääomalle. Useimmat osuuskaupat maksavat kohtuullista noin 10 prosentin tuottoa pääomalle lukuun ottamatta muutamia poikkeuksia.

 
Jos listalta poimii kaikki osuuskaupat, jotka maksavat osuuspääoman korkoa, niin saa sijoittamalleen 1470 eurolle noin 10,8 prosentin tuoton, joka on lähes 160 euroa vuodessa. Jos kelpuuttaa mukaan vain osuuskaupat, jotka maksavat vähintään 10 prosentin korkoa pääomalle, niin sijoitussummaksi tulee 1120 euroa ja tuotoksi yli 12 prosenttia vuodessa, joka tekee 136 euroa nettona.

Tämä viesti tuli laitettua vähän myöhään, koska olin suunnitellut julkaisevani tämän jo joulukuun alkupuolella mutta aika meni varsin nopeasti enkä juuri aikaisemmin ehtinyt kirjoittelemaan. Mutta onhan tätä vuotta vielä vähän jäljellä ja ehtiihän sitä vielä tämän vuoden aikanakin noita osuuksia ostelemaan.
 
Osakerintamalla on ollut tässä vuoden lopussa hiljaisempaa. Olen pyrkinyt minimoimaan myyntivoitot ja niistä maksettavat verot myymällä muutamia tappiollisia osakkeita pois. Tammikuulle olen suunnitellut muutamia uusia ostoja mutta niistä tulen kertomaan myöhemmin tarkemmin.

4 kommenttia:

  1. Pieni korjaus; Lappajärvi ei maksanut 2011 osuuskorkoa.

    VastaaPoista
  2. Vaan mitenköhän noita osuuksia saa hankittua ...

    VastaaPoista
  3. Kiitokset korjauksesta Lappajärven osalta. Noiden osuuksien hankinta on itse asiassa todella helppoa. Kävelet vain Prisman tai S-pankin info tiskille ja sanot haluavasia liittyä kaupan jäseneksi. He ohjaavat sinut eteenpäin todennäköisesti toiselle henkilölle, joka napauttelee tietosi koneelle ja tässä samassa yhteydessä voit liittyä niin monen eri kaupan jäseneksi, kuin haluat. Muistaakseni jäsenmaksut pitää maksaa samassa yhteydessä.

    Jos he meinaavat antaa kaavakeen täytettäväksi niin mainitse, että haluat liittyä samalla useampaan kauppaan, niin homma menee nopeammin (eikä sinun tarvitse täyttää kaavakkeita) ja varsinkin silloin, jos olet jo jonkun toisen kaupanjäsen, niin prosessi on todella nopea.

    VastaaPoista
  4. Huomasin tänään sattumalta, että Yle on kirjoittanut tästä samasta aiheesta uutisen nimellä "Suomen paras ja varmin sijoitus?". Heidän tietojensa mukaan 13 000 suomalaista on liittynyt useampaan kuin yhteen osuuskauppaan.

    Linkki uutiseen:
    http://yle.fi/uutiset/suomen_paras_ja_varmin_sijoitus/6718124

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä