keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

ETF-säästäminen


Nyt on tarjolla loistava mahdollisuus alkaa kuukausisäästämään ETF:iin. Nordet on toteuttanut tällaisen mahdollisuuden aivan hiljattain. Minimissään sijoitussumma on 50 euroa ja mikä parasta ETF:ien hankinnasta ei tule kuluja ostovaiheessa.

ETF:t ovat osakkeiden tavoin pörssissä noteerattavia indeksiosuusrahastoja, joita hankitaan samoin kuin osakkeita. Alkuvaiheessa Nordnetin kautta on mahdollista sijoittaa noin 40 ETF:ään, jotka ovat suurten toimijoiden ETF:iä. Nämä tunnetut ETF:t ovat iShares ja db x-trackers, joita hallinnoivat Blackrock ja Deutsche Bank. Tämä Nordnetin kuukausisäästäminen tarjoaa mahdollisuuden hankkia enintään neljää eri ETF:ää kuukausittain. Normaalisti pörssistä ostettuna jokaisesta ostosta menisi välityspalkkio, joka esimerkiksi Saksan Xetran osalta on vähintään 15 euroa per kauppa. Näin ollen tarjolla on erittäin hieno mahdollisuus hajauttaa ostot tasaisesti ympäri vuotta.

Omalta kohdaltani tulen käyttämään tätä mahdollisuutta ja otan ETF-kuukausisäästämisen osaksi sijoitussalkkuani. Olen tehnyt aikaisemmin jonkin verran kauppaa ETF:illä mutta aikaisemmin kertaostoksen on käytännössä pitänyt olla yli 1000 euroa, etteivät kulut kasva liian suuriksi. Tässä säästämisvaihtoehdossa hankinta ei maksa mitään mutta myynnistä menee sitten normaalivälityspalkkio. Huomion arvoista on se, että todennäköisesti myytäessä myydään kerralla suurempi erä, joka on kerätty pidemmältä ajanjaksolta, joten kokonaiskustannukset ovat järkevällä tasolla. Blackrockin iShares ja Deutsche Bankin x-trackers ottavat vuotuisen hoitopalkkion mutta ETF:issä tuo palkkio on yleensä siedettävällä tasolla eli jotain nollan ja yhden prosentin välillä ETF:stä riippuen.

Kuva: ETF-kuukausisäästäminen (Lähde: Nordnet)

Yläpuolella olevassa kuvassa on tekemäni mallisalkku, joka pohjautuu kahteen ETF:ään ja 200 euron kuukausittaiseen sijoitussummaan. Valitsin salkkuun iSharesin BRIC ETF:n, joka sijoittaa Brasiliaan, Venäjälle, Intiaan ja Kiinaan. Toinen ETF on raaka-aineisiin sijoittava db x-trackerin ETF, jonka arvo perustuu 14 eri raaka-aineen hinnan kehitykseen. Tässä esimerkissä olen jakanut sijoituksen ETF:ien välillä suhteessa 60:40. Tuolla suhdejaolla saa nykyhintaan perustuen 6 kappaletta BRIC ETF:ää ja 3 kappaletta raaka-aine ETF:ää. Valitsemasi säästösumma voi olla maksimissaan 10 prosenttia korkeampi verrattuna asettamaani eli tässä tapauksessa 220 euroa ja tämän hetkiseen hintaan nähden ylläkuvattu hankinta tulisi maksamaan 214 euroa. Nordnetin sivuilta pääsee käsiksi suoraan avaintietoesitteeseen, joka on iSharesin tai db x-trackerin julkaisema. Näiden yhtiöiden sivulta löytyy vielä enemmän tietoa ja esitteitä ETF:istä, joten kannattaa vierailla iSharesin ja db x-trackerin sivuilla. Sijoitussummaa ja ETF:iä on mahdollista muokata kuukausittain haluamallaan tavalla, joka on erittäin hyvä ominaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä