perjantai 12. huhtikuuta 2013

Verovähennys pääomatuloista


Vuosittainen veroehdotuksen korjaaminen ja täydentäminen alkaa taas olla ajankohtaista, joten päätin kirjoitella aiheeseen liittyen sijoittajan näkökulmasta. Todennäköisesti useimmat ihmiset, jotka täydentävät veroehdotusta lisäävät sinne työmatkakulunsa. Osakekauppaa tehneet, joutuvat lisäksi päivittämään mahdollisesti puuttuvia kauppoja. Näiden lisäksi kannattaa muistaa, että pääomatuloista voi tehdä myös vähennyksiä.

Pääomatuloista voi vähentää sijoitustoimintaan liittyviä kuluja. Näitä kuluja ovat esimerkiksi sijoituskirjallisuus (kirjat ja lehdet), nettiyhteys, tietokone, jäsenmaksut, työhuonevähennys ja matkakulut yhtiökokouksiin. En ole aivan kaikkia kokeillut mutta pääsääntöisesti ne ovat menneet läpi, joita olen kokeillut. Työhuonevähennys taitaa olla ainoa yllä olevista, joka ei ole mennyt läpi ja yhtiökokousmatkakuluja en ole edes kokeillut vähentää. Näiden vähennysten läpimeno saattaa olla jossain mielessä sattumankauppaa ja riippuu pitkälti paikallisen verotoimiston linjasta tai ainakin sen suuntaista olen kuullut.

Tietokoneen voi vähentää kerralla tai jaksottaa useammalle vuodelle ja vähennys voi olla maksimissaan tuhat euroa vuodessa eli yli tuhannen euron tietokoneen joutuu jaksottamaan vähintään kahdelle vuodelle. Muistelen jostain kuulleeni, että tiheimmillään joka toinen vuosi voisi vähentää uuden koneen verotuksessa mutta en mene tästä takuuseen. Jos käytät tietokonetta muuhunkin kuin sijoitustoimintaan, niin vähennys tulisi tehdä sillä suhteella. Esimerkiksi ostat 1000 euron tietokoneen, jonka käytöstä 60 prosenttia liittyy sijoitustoimintaan, niin voit vähentää 60 prosenttia 1000 eurosta eli voit laittaa vähennyksiin 600 euroa koneenhinnasta.

Sijoituslehtien vuosikerrat ja sijoitustoimintaan liittyvät kirjat ovat mielestäni niitä joiden pitäisi mennä läpi täysin ongelmitta kaikilla, joilla on vähänkin pääomatuloja. Suomesta ostettuna sijoituskirjat ovat yleensä älyttömän kalliita tai en ainakaan ole löytänyt mitään edullista liikettä. Paras paikka kirjojen hankintaan omasta mielestäni on Amazon, jossa hinnat ovat merkittävästi matalampia Suomen kauppojen hintatasoon verrattuna. Amazonilla on verkkokauppoja eri maissa myös useammassa Euroopan maassa. Jos etsii englanninkielisiä kirjoja, niin parhaat paikat ovat Amazon.com (Yhdysvallat) ja Amazon.co.uk (Englanti).

Kuva: Vähennyksetkin ovat rahaa
Vuoden 2013 alusta Suomessa tuli voimaan veromuutos, jossa arvonlisävero vapaaosuus EU:n ulkopuolelta tulevista lähetyksistä puolittui eli noin 45 eurosta 22 euroon. Tällä toimenpiteellä pyritään selvästi rajoittamaan ulkomaisista nettikaupoista tehtäviä ostoksia mutta onneksi Suomi ei voi rajoittaa EU:n sisältä tehtäviä ostoksia. Jos keskitytään kirjoihin, niin tämän veromuutoksen seurauksena hankinnat kannattaa kohdistaa Amazonin Englannin verkkokauppaan. Mikä hienointa Amazonin Englannin verkkokauppa on tarjonnut jo kahden vuoden ajan ilmaiset toimitukset Suomeen yli 25 punnan eli vajaan 30 euron tilauksille. Tuolla hinnalla saa esimerkiksi helposti 2-6 kirjaa ilman postikuluja kotiin toimitettuna. Lisäksi sijoituskirjat voi vähentää sitten verotuksessa aivan samalla tavalla kuin Suomesta ostetut kirjat. Amazon muuten lisää hintoihin tilauksen loppuvaiheessa Suomen ja Englannin alv:ien erotuksen eli se nostaa parilla prosentilla lopullista hintaa. Tämän sivun alareunassa on Amazonin laatikko, josta pääsee suoraan kaupansivuille ja sijoituskirjoja tutkimaan klikkaamalla jotain laatikon kirjoista. Paketit tulevat yleensä viikon sisällä tilauksesta.

Jos pääomatulosi ovat suuret, niin uskoisin, että yhtiökokousmatkoihin liittyvät tulot menevät läpi ja todennäköisesti esim. sijoitusmessujen kulut. Työhuone vähennyksenkin pitäisi mennä läpi ainakin sen matalimman tason, niistä kolmesta, mukaan. Internet yhteys kuuluu tähän peruskategoriaan, jonka pitäisi mennä helposti läpi.

Verottajalle ei tarvitse toimittaa kuitteja mutta ne on hyvä säästää muistaakseni viisi vuotta, joka taisi olla lakisääteinen aika, jonka sisällä verottaja voi niitä pyytää nähtäväksi. Itseltäni ei ole vielä koskaan kyselty mitään kuittien perään ainakaan vielä mutta on hyvä tietää mistä ne löytyvät, jos niitä joutuu esittämään verottajalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä