sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Tasainen ja hyvä osinkotuotto


Vähittäiskauppa on kiinteistösijoittamisen lisäksi mielenkiintoni kohteena tällä hetkellä. Viimeisimpiä ostoksiani on ollut vähittäiskaupan saralla Metro Group, joka on maailman viidenneksi suurin toimia alallaan. Metroa suurempia toimijoita ovat Wal-Mart, Carrefour, Tesco ja Kroger. Metron päämarkkina aluetta on Eurooppa ja erityisesti Saksa. Lisäksi Metro kasvaa erityisesti Aasian alueella hyvää vauhtia. Tässä artikkelissa keskityn Metroon mutta tulen palaamaan vielä jossain vaiheessa Tescoon, joka on mielestäni toinen erittäin kiinnostava yhtiö vähittäiskaupassa.

Metro Group koostuu viidestä divisioonasta, jotka ovat Metro Cash & Carry (tukkumyyntiä 30 maassa), Real (yli 400 hypermarkettia 6 maassa), Media-Saturn (elektroniikkaketjut Media Markt, Saturn ja Redcoon 16 maassa), Galeria Kaufhof (tavarataloketju Saksassa ja Belgiassa) ja Real Estate (kiinteistöjä 30 maassa). Lähes puolet yhtiön myynnistä tulee tukkukaupasta ja yli neljännes kuluttajaelektroniikkaketjuista. Tästä sijoituksesta tekee mielenkiintoisen myös se, että olen asioinut useimmissa Metron omistamissa ketjuissa ja tunnen ne sitä kautta kohtuullisen hyvin. Galeria Kaufhof on pitkälti samankaltainen ketju Saksassa kuin Stockmann-tavaratalot Suomessa. Saturnin liikkeet ovat suuria ja sijaitsevat yleensä kaupunkien ydinkeskustassa tai suurissa ostoskeskuksissa, luokittelisin Saturn-liikkeet ns. lippulaivamyymälöiksi. Redcoon ja Media Markt myyvät elektroniikkaa mielestäni erittäin kilpailukykyiseen hintaan. Real marketit ovat verrattavissa S- ja K- ryhmän kauppoihin Suomessa. Realilla on laaja valikoima mutta hinnoissa se ei pärjää Saksassa Aldille ja Lidlille.
Metron osinkotuotto 8 vuoden ajalta

Viime vuonna (2012) Metro maksoi 1,35 euroa osinkoa (vuoden 2011 tuloksesta). Epäilen, että tänä vuonna osinko saattaa hieman laskea, koska viime vuotta on rasittanut (Etelä-)Euroopan heikko taloustilanne. Vaikuttaa kuitenkin vahvasti siltä, että osinkotuotto asettuu tänä vuonna noin 5,5 prosentin paikkeille. Kahden vuoden takaiseen tilanteeseen nähden osake on nyt alle puolet silloisesta arvostaan, joten erittäin houkuttelevasti hinnoiteltu tällä hetkellä. Jos taloustilanne alkaa Euroopassa vihdoin kohentua tässä parin vuoden sisään, niin näen osakkeen hinnassa myös mukavasti nousun varaa hyvän ja tasaisen osinkotuoton lisäksi. Tämän vuoden osingon suuruus varmistuu 20. maaliskuuta 2013. Vuoden 2012 lopulla Metro myi Real marketit Puolassa, Venäjällä, Romaniassa ja Ukrainassa Ranskalaiselle Auchan-ketjulle. Mielestä tuo vaikuttaa oikean suuntaiselta päätökseltä, koska Real marketit ovat mielestäni se vähiten kiinnostava osa Metroa. Ilmeisesti kauppahintakin oli hyvä ja kaupan myötä pystyttiin lyhentämään merkittävästi velkoja, joten näen kaupan kokonaisuudessaan positiivisena.

2 kommenttia:

  1. Oon lueskellut tätä sun blogia jo jonkun aikaa ja mielenkiintoista tekstiä sisältääkin! Käytän tämän blogin neuvoja hyödyksi heti kun saan rahaa säästöön sijoittamista varten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteesta Juhi ja menestystä tulevissa sijoituksissasi.

      Poista

Suosittuja tekstejä