lauantai 23. maaliskuuta 2013

Osinkojen irtoaminen


Useamman aloittelevan tai harvakseltaan osakekauppaa käyvän sijoittajan mieleen nousee erityisesti näin keväisin seuraava kysymys: Mihin mennessä osakkeet tulee olla ostettuna, että saa osingot? Tämä voi olla hieman hämmentävää, koska osinkojen läheisyydessä on pitkä lista erilaisia päivämääriä.

Lopulta tuon ajankohdan tunnistaminen on kuitenkin helpompaa, miltä se saattaa näyttää. Osinkoihin liittyy läheisesti neljä eri päivämäärää, jotka ovat yhtiökokouspäivä, irtoamispäivä, täsmäyspäivä ja maksupäivä. Havainnollistan nämä päivämäärät käyttäen apuna UPM-Kymmenen päivämääriä:

4.4.2013     Yhtiökokous
5.4.2013     Irtoamispäivä
9.4.2013     Täsmäyspäivä
19.4.2013   Maksupäivä

Näistä päivämääristä oleellisin on irtoamispäivämäärä, jota ennen osakkeet tulee ostaa, jos haluaa osingot. Yleensä yhtiökokous on päivää ennen irtoamispäivää ja sen päivän aikana ehtii vielä ostaa osakkeet saadakseen osingot. Irtoamispäivä on siis ensimmäinen päivä, jolloin osakkeet voi myydä pois mutta silti saada osingot.

Täsmäyspäivä sijoittuu kolmen pörssipäivän päähän irtoamispäivää edeltävästä päivästä, joka on yhtiökokouspäivämäärä ja tämä päivämäärä on käytännössä hallinnollinen päivämäärä, joka näyttää virallisesti listan omistajista, jotka ovat omistaneet osaketta yhtiökokouspäivän päätteeksi ja nämä tahot ovat oikeutettuja osinkoon. Pörssin hallintarekisteri päivittyy siis kolmenpäivän viiveellä, jolloin tämä päivämäärä kertoo ainoastaan sen, mikä tilanne oli kolme päivää aikaisemmin. Maksupäivämäärä on se päivämäärä, koska yhtiö maksaa osingot. Tämä ei kuitenkaan aina tarkoita sitä, että osingot tulisivat samana päivänä näkyviin osingon saajan tilille. Käytännössä se kuinka nopeasti osingot tulevat näkyviin tilille riippuu osakevälittäjästäsi.

Mainittakoon vielä loppuun, että UPM on tällä hetkellä varsin mielenkiintoinen paperi osingon metsästäjien silmissä, koska tämän hetkiseen hintaan nähden osinkoja olisi tulossa 7 prosentin edestä. Itsekin harkitsen vielä UPM:n osuuden kasvattamista salkussani ainakin, jos osakkeen hinta laskee vielä nykyisestä tässä kahden viikon sisällä ennen yhtiökokousta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä