tiistai 30. huhtikuuta 2013

Sijoitus logistiikkaan, Hamburger HafenOlen etsiskellyt jo useamman kuukauden jotain sopivaa pitkäaikaista sijoituskohdetta salkkuuni ja viimein taisin sen löytää. Hamburger Hafen und Logistik AG (HHLA) eli Hampurin satama on tällä hetkellä erittäin houkuttelevasti hinnoiteltu sijoituskohde. Osakkeen hinta on 16 euron paikkeilla, joka on selvästi alle pidempiaikaisen tason ja osinkotuotto noin neljän prosentin pinnassa.

Kuva: Pieni osa Hampurin satamaa, lähde: hhla.de

Satamassa käsiteltävän rahdin on ennustettu kasvavan yli 50 prosenttia seuraavan kymmenen vuoden sisällä, josta Hampurikin tulisi saamaan osansa. Vuonna 2008 rahtimäärissä tuli suuri notkahdus mutta käsitellyn rahdin määrä Hampurissa on noussut takaisin lähelle vuoden 2008 huippulukemia. Osaketta on painanut viime aikoina Euroopan talouden erävarmat näkymät, jotka ovat myös tämän sijoituksen merkittävin riskitekijä. Toinen osakkeen hintaan vaikuttanut tekijä on kiristynyt hintakilpailu, joka on laskenut hintoja. Hampuri on onnistunut kuitenkin kasvattamaan markkinaosuuttaan viime vuosina ja ohittanut käsitellyn rahdin määrässä Antwerpenin. Hampuri on siis tällä hetkellä Euroopan toiseksi suurin satama Rotterdamin jälkeen.

HHLA:n liikevaihto vuodelta 2012 oli noin 1,1 miljardia euroa ja liikevoitto 186 miljoonaa euroa. Vuoden 2012 tulos oli hieman heikompi kuin edellisvuoden ja suurimpina syinä olivat hintakilpailu ja Elben suulla tehdyt ruoppaustyöt, jotka haittasivat toimintaa. Vuoden 2013 osalta yhtiö odottaa 1,1 – 1,2 miljardin liikevaihtoa ja liikevoittoa, joka saattaa jäädä hieman edellisvuotta heikommaksi. Osingoksi on ehdotettu 0,65 euroa osakkeelta, joka on sama kuin edellisvuonna. Yhtiökokous on 13. toukokuuta, joten tämän vuoden osingot ehtii kerätä vielä hyvin talteen. Kirjoitin aikaisemmin tekstin siitä mihin mennessä osakkeet tulee ostaa saadakseen osingot kyseiseltä vuodelta. Tässä on linkki artikkeliin: Osinkojen irtoaminen

HHLA on ollut pörssissä vuodesta 2007. Yhtiöllä on yli 35000 omistajaa, joista suurin on Hampurin kaupunkiosavaltio, joka omistaa 68 prosenttia. Loput 32 prosenttia osakkeista on institutionaalisilla sijoittajilla ja yksityisillä henkilöillä. Yhtiö on käytännössä jaettu kahdeksi yhtiöksi, jotka ovat logistiikkatoiminnot ja kiinteistöt. Hampuri omistaa kiinteistöpuolen kokonaisuudessaan ja listatut osakkeet sisältävät logistiikan. Kiinteistöpuolen osuus kokonaisuudesta on vain muutama prosentti. Yhtiö on linjannut maksavansa tuloksestaan vähintään 50 prosenttia osinkoina.

2 kommenttia:

  1. Hei,tavoittelemme sinua koskien taloudesta ja sijoittamisesta bloggaaville henkilöille suunnattua tilaisuutta. Pystyisitkö olemaan sähköpostitse yhteydessä osoitteeseen conexiopress@conexio.fi mahdollisimman pian? Kiitos!
    Terveisin, Viestintätoimisto Conexio

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä