torstai 12. syyskuuta 2019

Kuolevatko kauppakeskukset?

Jos on sattunut seuraamaan yhdysvaltalaisia kiinteistösijoitusyhtiöitä, jotka omistavat kauppakeskuksia, niin mieleen on varmaan noussut kysymys - tuleeko tämä toimiala kuolemaan kokonaan?
Friendly Center, Greensboro (Lähde: cblproperties.com)

Olen seurannut ja tutkinut tarkemmin muutamien REIT-yhtiöiden tilannetta ja tullut siihen tulokseen, että toimialan yhtiöiden omistamissa kiinteistöissä on suuria eroja. Lähes jokaisen osakekurssi on tullut alas paljon tai erittäin paljon. Asian taustalta löytyy kyllä factaakin eli yhdysvalloissa on huomattavasti enemmän ostoskeskuksia suhteessa moneen muuhun maahan ja lisäksi tämän vuoden aikana moni kauppakeskuksissa vuokralla oleva kauppaketju on hakeutunut konkurssiin. Tämä koskee erityisesti muutamia tavarataloketjuja, joiden suhteellinen osuus kauppakeskusten pinta-alasta on merkittävä ja nämä ovat myös olleet niin sanottuja ankkurivuokralaisia.

Kaiken voi oikeastaan tiivistää tähän lyhyeen yhteenvetoon. Verkkokaupan kasvu on asettanut haasteita kauppakeskuksille ja nyt kaikki pyrkivät kehittämään nykyisiä yksipuolisia ostoskeskuksiaan enemmän ns. viihdekeskusten suuntaan ja haalimaan uuden tyyppisiä vuokralaisia vanhojen tilalle.

Esittelen seuraavaksi lyhyesti neljä hieman erilaista yhtiötä, jotka ovat Simon Property Group (SPG), CBL & Associates Properties (CBL), Tanger Factory Outlet Centers (SKT) ja Washington Prime Group (WPG). Näistä todennäköisesti turvallisin sijoitus on SPG mutta pienellä riskillä suuremmat tuotot irtoavat todennäköisesti muista. Mainittakoon vielä, että CBL:n kanssa riskit näyttäisivät olevan sitä luokkaa, että itse en siihen tohdi koskea ainakaan tässä vaiheessa. CBL:n kanssa suurin ongelma on se, että merkittävä osa sen kiinteistöistä on pantattuina ja jos tilanne muuttuu huonommaksi, niin riskit todella voivat realisoitua. Sen sijaan muista kerron myöhemmin lisää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä