sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Drone-iskut ja öljyn hinta

Tänään aamuyöllä Jemen teki droneiskun maailman suurimmalle öljynjalostamolle ja Saudi-Arabian toiseksi suurimmalle öljykentälle. Pienen kuuloisen iskun vaikutukset näyttävät olevan merkittävät, koska tuhojen korjaaminen tulee kestämään kuukausien ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Saudi-Arabia pystyy toimittamaan vain noin puolet normaalista barrelimäärästään. Koko maailman mittakaavassa se tarkoittaa noin 5% leikkausta tuotantoon.

Käytännössä tämä tulee näkymään nousevana öljyn hintana. Ainoa avoin kysymys on vain kuinka paljon ja missä ajassa. Miten tämä sitten liittyy sijoittamiseen? Tämä tilanne tulee hyvin todennäköisesti nostamaan öljyn hintaa eli spekulointi öljyn hinnalla voi tarjota hyvän mahdollisuuden lisätuottoihin. Itse en yleensä tämän tyylistä toimintaa harrasta mutta pitää seurata tilannetta ja jos houkuttelevia mahdollisuuksia tulee tarjolle, niin saatan kokeilla sijoittamista öljyn hinnan nousuun jonkin long-sertifikaatin kautta.

Se paljonko mahdollinen nousu on - ei ole niin suoraviivaista kuin saattaisi vaikuttaa. IEA:lla on varmuusvarastojärjestelmä ja sitä saatetaan käyttää hinnan nousun estämiseen/hidastamiseen. Lisäksi Jemen on ilmoittanut, että vastaavat iskut tulevat jatkumaan. Toisella yhtä tuhoisalla iskulla saattaisi näin olla erittäin suuri kaikutus öljyn hintaan.

Muutama linkki asiaan liittyen:
Isku Saudi-Arabian sydämeen (Yle)
Isku öljykentille vähensi Saudi-Arabian tuotannon puoleen (Yle)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä