maanantai 23. syyskuuta 2019

Iron Mountain - monopolin omistajaksi

Tänään esittelen hyvin erilaisen yhtiön, joka on yritysmuodoltaan REIT. En ole aikaisemmin törmännyt samankaltaiseen yritykseen ja itse asiassa en edes tiedä onko Iron Mountainilla (IRM) suoria kilpailijoita. IRMin päätoimialaa on tietojen säilytys ja turvaaminen. Sen asiakkaisiin kuuluvat muun muassa noin 950 yhtiötä Fortune 1000 yhtiöistä eli noin 95 prosenttia. Fortune 1000 yrityksiä ovat liikevaihdoltaan 1000 suurinta Yhdysvaltalaista yhtiötä liikevaihdolla mitattuna.

Datakeskus, Phoenix (lähde: Ironmountain.com)
Yhtiön pääasiallista toimialaa on dokumenttien säilytys oikeastaan kaikissa mahdollisissa muodoissa. Hyvin suuriosa säilytettävästä materiaalista on paperisessa muodossa. Varmaan monella tulee mieleen, että sehän on kuoleva ala näin digitalisaation aikana. Säilytettävien dokumenttien määrä ei ole kuitenkaan lähtenyt selvään laskuun vaan on pysynyt hyvin vakaana. Tätä selittää osin se, että lain mukaan yritysten täytyy säilyttää tiettyjä dokumentteja jopa kymmeniä vuosia.

Yhtiö panostaa hyvin voimakkaasti tällä hetkellä datakeskuksiin ja jatkossa siltä rintamalta tulee paljon kasvua. Muita datakeskusten omistajia ovat esimerkiksi Digital Realty Trust (DLR) ja CyrusOne (CONE). Niiden arvostustasot ovat erittäin korkeat verrattuna IRMiin. Näin ollen IRM tarjoaa myös kiintoisan mahdolisuuden sijoittaa datakeskuksiin vaikka toistaiseksi niiden osuus on vasta noin 6 prosenttia liikevaihdosta, niin jatkossa tuo osuus tulee kasvamaan merkittävästi. Mainittakoon vielä, että kymmenestä suurimmasta pilvipalvelujen tarjoajasta puolet ovat Iron Mountainin asiakkaita.

Toimintaympäristö (lähde: Ironmountain.com)
Yllä olevasta kuvasta käy ilmi missä maissa Iron Mountainilla on toimintaa ja mittakaavaa yhtiön koosta. Yritys tarjoa siis hyvin kattavan kansainvälisen hajautuksen. Kansainvälisyys voi tuoda valuuttakurssien muodossa pienoista heittely yhtiön tulokseen, jos tätä verrataan useimpiin REIT-yhtiöihin joiden painopiste on hyvin vahvasti tai pelkästään Yhdysvallat. Toisaalta dollarin ja euron välinen suhde tuo riskiä kaikkiin sijoituksiin Yhdysvalloissa näin Eurooppalaisesta näkökannasta.

Tällä hetkellä IRM tarjoaa noin 7,5% osinkotuoton, joka on hyvin huokutteleva. Löysin Iron Mountainin Youtube-sivuilta mielenkiintoisen videon, jossa on tiivistetty yrityksen historia ja lopussa myös visio vuodelta 2050. Video on tässä alla, kannattaa katsoa :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Suosittuja tekstejä