lauantai 12. lokakuuta 2019

Pieni-suuri osakevälittäjävertailu

Osakevälityksen palkkiot ovat olleet viime aikoina esillä muun muassa tulevan osakesäästötilin suhteen. Mandatum on tullut mukaan kilpailuun tarjoamalla Saxo pankin alustaa ja houkuttelevaa hinnoittelua sijoittajille. Viimeisimpänä huomiota herättäneenä toimijana Danske Bank kertoi tarjouksestaan Suomen Osakesäästäjien jäsenille.

Mandatumin ja Dansken uudet hinnat ovat erittäin houkuttelevia kalliiden Suomalaisten välittäjien keskuudessa. Interactive Brokers, Lynx ja Derigo tarjoavat erittäin huokuttelevat hinnat myös suomalaisille sijoittajille. Yhdysvalloissa Charles Schwab pankki on tehnyt vuoden puhutuimman uudistuksen välitysmaksuihinsa. Pankki päätti laskea asiakkaidensa välityspalkkiot nollaan eli heidän asiakkaidensa ei siis tarvitse maksaa enää mitään kaupankäynnistään.

Otin tähän vertailuun mukaan vain osakevälittäjät, jotka ovat jo päättäneet tarjota osakesäästötiliä heti vuoden alusta alkaen asiakkailleen eli Nordnet, Nordea, Danske ja Mandatum. Haastavan vertailusta tekevät pirstaleiset hinnastot, joiden vertailu voi olla välillä hankalaa. Tarkastelen tässä vertailussa ensisijaisesti hintoja asiakkaiden osalta, joiden sijoitussalkun koko on 50 000 euron ja 200 000 euron välillä eli niin sanottua väliinputoajien ryhmään, josta useimmat pankit eivät ole kiinnostuneita. Oikeastaan nämä hinnat pätevät myös useimpiin pienempiin salkkuihin Mandatumin hintaa lukuunottamatta.

Välittäjien hintavertailu
Kun listasin hinnat tuohon taulukkoon, niin yllätyin jonkin verran tuloksesta. Oikeastaan tuossa on yllättävän selvä jakauma pankkien välillä. Nordnet ja Nordea olivat kalleimmat jokaisessa pörssissä ja Danske ja Mandatum halvimmat. Mainittakoon vielä, että Nordnet tarjoaa pienen edun suhteessa muihin, koska Nordnetillä valuuttan vaihdon voi tehdä itse ja silloin kulut ovat vähän pienemmät. Suomen osalta nuo hintaerot eivät ole suuria mutta ulkomaisten pörssien osalta hintaerot ovat suurimmillaan jopa 7,5 kertaiset (Kanada). Kun Nordnet tuli aikoinaan Suomen markkinoille, niin se oli halvin vaihtoehto mutta nykyisin tilanne on muuttunut lähes täysin. Mainitaan vielä, että Nordnet tarjoaa edelleen myös kilpailukykyistä hinnoittelua mutta vain heille, joiden osakesalkun arvo on yli 200 000 euroa. 

Näyttää siltä, että nykyisin suurimmalle osalle piensijoittajista parhaat hinnat tarjoavat Mandatum ja Danske heidän uudella hinnoittelullaan, joka on tarjolla Osakesäästäjien jäsenille. Jos yksittäisten osakekauppojen arvot ovat suuria eli yli 5000 euroa, niin Mandatum on parempi vaihtoehto. Jos kauppojen keskimääräinen koko jää alle 5000 euron, niin Danske tarjoaa silloin parhaat hinnat.

Nykyisin kaikilla välittäjillä osakkeiden säilyttäminen taitaa olla ilmaista ainakin, jos käy kauppaa vähintään kerran kvartaalissa. Nordnet tarjoaa luottoa asiakkailleen, joka on merkittävä plussa. Mandatumin heikkous on vastaavasti luoton puuttuminen ainakin toistaiseksi. Danske on sen sijaan ilmoittanut, että he tulevat tarjoamaan luottoa jatkossa asiakkailleen. Toistaiseksi Dansken sivuilla lukee, että he ilmoittavat tulevan hinnoittelun tämän kuukauden aikana. 

Dansken sivuilta:
"Suomen Osakesäästäjien jäsenenä saat laajan kattauksen laina-etuja käyttöösi. Edut koskevat asunto- ja sijoituslainoja, lyhennysvapaita sekä salkkulimiittiä. Tarkemmat tiedot eduista julkaistaan lokakuun 2019 aikana.

Itse olen erittäin kiinnostunut kuulemaan mitä ehdot ja hinnat tulevat olemaan sijoituslainojen ja salkkulimiitin osalta. Dansken uusi malli voisi tarjota itselleni mahdollisuuden keskittää ja yksinkertaistaa salkunhoitamista. Tällä hetkellä minulla on käytössä useampi arvo-osuustili edellä mainittujen hinnoitteluongelmien vuoksi. 



Suosittuja tekstejä