maanantai 17. lokakuuta 2011

Osakesalkkuni rakenne

Osakesalkkuni on tällä hetkellä murrosvaiheessa. Olen muuttanut sijoitusstrategiaani noin puoli vuotta sitten ja pyrin muokkaamaan salkkuni uuteen strategiaan sopivaksi. Tämä siirtymävaihe tulee kestämään ensi vuoden puolelle. Uudessa strategiassani on keskeistä yhtiöiden laatu ja määrä.

Osakesalkkuni alkoi hajautua liikaa, koska olin ostellut pieniä eriä useista yhtiöistä. Havaitsin, että yhtiöiden seuraaminen vaikeutuu merkittävästi sijoitussalkun laajentuessa. Nyt pyrin keskittymään suuriin ja hyviin yhtiöihin, jotka ovat mielestäni ostohetkellä aliarvostettuja. Tavoitteenani on pitää rahat noin 15:sta yhtiössä, jolloin jokaista sijoituskohdetta pystyy seuraamaan aktiivisesti. Viime aikoina olen pyrkinyt myymään noita pieniä osuuksia pois salkustani ja kasvattamaan tiettyjen firmojen osuuksia salkussani entisestään.

Tietyllä tapaa strategiaani voi pitää arvosijoittamisena eli ostan aliarvostettuja yhtiöitä halvalla. En tule kuitenkaan pitämään noista yhtiöistä kiinni liian kauaa, vaan tavoitteenani on pyrkiä luopumaan niistä noin 1-5 vuoden kuluessa, mitä aikaisemmin, niin sen parempi.  Strategiani voisi ehkäpä määritellä aktiiviseksi arvosijoittamiseksi.

Salkussani on myös kohtuullinen maantieteellinen hajautus tosin voimakkaasti Eurooppaan painottunut. Tällä hetkellä salkkuni on jakautunut näin: Suomen osuus on noin 30 prosenttia, Ruotsin osuus on myös noin 30 prosenttia, Saksa on 15 prosenttia, USA on 10 prosenttia ja muut maat noin 15 prosenttia. Tänä vuonna keskeisin muutos on ollut Ruotsin osuuden merkittävä pienentyminen ja Saksan osuuden merkittävä kasvu. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Saksan osuus tulee edelleen kasvamaan vuoden loppua kohti. Ensi vuoden keskeisimpiä tavoitteita on kehittyvien markkinoiden osuuden kasvatus salkussani, koska mielestäni kehittyvät maat ovat liian pienellä osuudella salkussani eli niiden osuus on vain noin 5 prosenttia.

Tulen kertomaan jatkossa tarkemmin muun muassa mitä yhtiöitä salkustani löytyy ja millaisia ostoksia olen tehnyt. Pyrin myös perustelemaan mitkä seikat ovat vaikuttaneet valintoihini.

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa turhan hajautetulta mikäli salkun koko on alempana mainittu.

    Itselläni kertaostos on suurinpiirtein tuon salkun kokoinen, silti en hötkyile vaan katselen ehkä kymmentä hyvätuottoista firmaa, myös joitakin jotka ovat tilapäisissä vaikeuksissa.

    Esimerkkeinä vaikka metsäyhtiöt täällä, seco tools, marine harvest?, costco, air liquide, harley-davidson, pandora?, Astra-Zeneca, Stockmann, Kesko, jopa Huhtamäki joka maksaa osinkoa vaikka sössiikin kaikki bisneksensä.

    Ehkä myös joku norjalainen öljynporaaja tai rahdinkuljettaja.

    nim. inhorealisti

    VastaaPoista
  2. Osuit aivan oikeaan. Olen tullut samaan tulokseen, että salkkuni on hajonnut liian laajaksi. Sen vuoksi olenkin muuttanut strategiaan ja pyrin vähentämään osakkeita salkustani ja ostamaan muutamia paremmin strategiaani sopivia yhtiöitä.

    Tuo salkku alkoi pirstoutua silloin kun Nordnetillä kaupankäynti oli vielä halpaa. Silloin tuli tehtyä huomattavasti nykyistä enemmän kauppaa ja salkku pirstoutui lähes huomaamatta. Nykyisellään pyrin suosimaan noin 1000 - 2000 euron kertaostoeriä.

    Olen miettinyt, että pitäisikö nuo loput "ei halutut" osakkeet myydä pois kerralla vai pyrkiä luopumaan niistä vähitellen. - Päädyin siihen, että luovun niistä vähitellen yritys kerrallaan ja tuo prosessi on vielä pahasti kesken.

    Mielenkiintoinen lista firmoja, joista tosin kolmannes on itselleni vieraita. Omasta salkustani löytyy tällä hetkellä noista Astra-Zenecaa ja Stockmannia olen seuraillut viime aikoina sillä silmällä.

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä