maanantai 10. lokakuuta 2011

Tavoitteen saavuttaminen

Tavoitteenani on 1 000 euron kuukausittainen osinkovirta nettona. Tavoitteeni saavuttaminen tulee viemään aikaa mutta paljonko, riippuu pitkälti osakemarkkinoiden kehityksestä. Tässä artikkelissa laskeskelen suuntaa-antavasti sitä, kauanko aikaa tavoitteeseen pääseminen vaatii.

Edellisessä artikkelissani päädyin siihen tulokseen, että tavoitteeseen pääsy vaatii noin 400 000 euron osakesalkun, jolle tulisi normaalioloissa 4 prosentin osinkotuotto. Tällöin saavuttaisin 12 000 euroa vuodessa eli 1 000 euron kuukausittaisen osinkotavoitteeni verojen jälkeen, jotka arvioin noin 20 prosentin suuruisiksi.

Seuraavaksi esitän taulukon, jonka tulkitseminen vaatii todennäköisesti muutaman sanasen tulkintatavasta. Taulukossa 1 on kuusi saraketta, jotka ovat aika, vuosi, PO (pääoma) vuoden alussa, uusi PO, Osinko 3% ja PO:n kasvu 5%. Aika-sarake kuvaa ajan kulkua tulevasta vuodenvaihteesta (2011/2012) eteenpäin eli yhden vuoden päästä ollaan seuraavassa vuodenvaihteessa jne. Sarake kertoo siis, kauanko nykyhetkestä kuluu tavoitteen saavuttamiseen. Vuosi-sarakkeessa oleva vuoden rivi kertoo kyseisen vuoden tapahtumat. ”PO vuoden alussa” -sarake kertoo kyseisen vuoden alussa olevan osakepääoman. ”Uusi PO” -sarake kertoo vuoden aikana tehtävät uudet sijoitukset osakkeisiin eli paljonko tulen sijoittamaan vuoden aikana palkastani osakkeisiin.

”Osinko 3%” –sarake kertoo kolmen prosentin nettotuoton vuoden alussa olevalle pääomalle. Oletuksenani on, ettei vuodenaikana tekemäni lisäsijoitukseni tuota yhtään sijoitusvuoden aikana. Samalla oletuksella olen laskenut myös vuotuisen 5 prosentin nettoarvon nousun eli sarakkeen ”PO:n kasvu 5%”. Osingoista olen vähentänyt oletuksena 20 prosentin veron ja pääoman kasvusta olen vähentänyt oletuksena 30 prosentin veron. Tarkoitukseni ei ole käyttää osta ja unohda periaatetta vaan pyrkiä ostamaan halvalla ja myymään kalliilla, joten verojakin pitää maksella aina välillä.

Mielestäni on parempi pelata varman päälle, jonka vuoksi nuo tuottosarakkeet on suunniteltu siten, että ne vääristävät ennemmin alaspäin kuin ylöspäin. Todellisuudessa tuotto saattaa hyvinkin olla jopa laskelmiani parempi, joka lyhentäisi tavoitteeseen pääsemisaikaani.


Olen merkannut taulukkoon punaisilla kehyksillä huomionarvoiset vuodet. Esimerkiksi vuoden 2016 aikana osakesalkkuni arvon pitäisi ylittää 100 000 euroa ja vuonna 2021 saavutan seuraavan sadantuhannen rajan eli 200 000 euroa. Vuonna 2025 on vuorossa 300 000 euroa ja vuonna 2028 saavutan 400 000 euroa, joka on myös tämän blogin tavoitteeseen pääsemisen eli 1 000 euron kuukausittaisten osinkotulojen rajapyykki. Tavoitteeseen pääseminen vaatii siis tämän taulukon perusteella 16 vuotta.

Osa teistä on varmaan kiinnittänyt huomiota siihen, että tavoittelen 4 prosentin osinkotuotolla tavoitettani mutta taulukossa olen käyttänyt 3 prosentin osaketuottoa. Tämä johtuu siitä, että pyrin veivaamaan erityisesti alkuvaiheessa enemmän salkkuni sisältöä, jolloin kaikki salkkuni osakkeet eivät yllä korkeisiin osinkoihin, jonka vuoksi keskiarvo jää alle neljän ja on todennäköisesti lähempänä kolmen prosentin tasoa.

Suunnitelmani rakentuu pitkälti sen varaan, että kykenen säästämään joka vuosi osakkeisiin 12 000 euroa, joka on itselleni varsin suuri summa ja kyseisen sijoitussumman jatkuva sijoittaminen on yksi strategiani suurimmista riskitekijöistä. Jos en saa tuota sijoitussummaa vuosittain kasaan, niin se on mielestäni suurin riski sijoitusaikataulun pitämiselle. Toki on myös markkinariski, joka voi vaikuttaa vielä negatiivisemmin mutta oletan, että nousut tulevat pidemmällä tähtäimellä kompensoimaan laskut.

Taulukon oikealle puolelle laskemani arvot kuvaavat sitä kuinka suuriosuus tavoittelemaani osakesalkkua ovat tuotot ja kuinka suuri sijoittamani pääoma. Nämä arvot on laskettu vuoteen 2028 asti eli siihen asti kun tulen saavuttamaan tavoitteeni. Voidaankin todeta, että tavoitetason salkkuni rakentuu 56 prosenttisesti omista säästöistäni ja 44 prosenttisesti saamistani tuotoista eli osingoista ja arvon noususta.

Mielipiteitä ja kommentteja saa esittää vapaasti. Kuinka realistisena pidätte esimerkiksi laskemaani arvonkehitystä tai mahdollisuutta saavuttaa tavoitteeni?

8 kommenttia:

  1. Et ainakaan ole ylirealistisin odotuksin liikkeellä. Minun mielestäni tuon tavoitteen voisi saavuttaa nopeammin ehkä jo reilussa 10 vuodessa. Silloin ei tosin saisi osua kohdalle mitään suurempia laskuja.

    Itselläni on hieman samankaltainen tavoite, joten jään mielenkiinnolla seuraamaan etenemistäsi.

    VastaaPoista
  2. Kiitokset palautteesta. Olen samaa mieltä siitä, että tavoitteeseen on mahdollista päästä selvästi nopeamminkin. Olen kuitenkin tehnyt laskelmat sen pohjalta, että tulevalle sijoitusjaksolle tulee osumaan myös muutama huonompi sijoitusvuosi.

    VastaaPoista
  3. Kannattaisi katsoa kirja nimeltä Trendi.
    Siinä on osakkeiden reaalihintainen kehitys 80 vuoden ajalta, keskimäärin arvo on noussut 1.7% ja osinkoja tullut 5%.

    Toinen hyvä seurattava olisi wwww.stoxx.fi ja sieltä hexreal. Selvästi näkee että joka 13. vuosi osakkeiden reaaalihinta putoaa neljännekseen. Tälle sitten keksitään nimi, on Internet-romahdus, pankkikriisi, öljykriisi jne.

    Helppohan noista olisi hyötyä mutta valtio tekee verotuksella asioista turhan hankalia. Kaikki kärsivät, kansalaiset eivät pysty toimimaan järkevästi mutta valtio ei myöskään saa verotuloja.

    Terveisin nim. inhorealisti, joskus muinoin olin varsin arvostettu nettikirjoittelija. Joskus meinasi mennä kahvit väärään kurkkuun kun luin omat mielipiteeni Kauppalehdestä nimmarin kanssa. :-)

    VastaaPoista
  4. Pitääpä lisätä tuo kirja lukulistaan, joka tosin on jo melko pitkä mutta eiköhän tuokin tule jossain vaiheessa luettua läpi.

    Olen tiennyt, että osakkeiden arvonnousu on pienempi kuin osinkotuotto pidemmällä aikavälillä mutta tarkkoja lukuja en ole tiennyt/muistanut. Itselläni nuo luvut ovat toisinpäin, koska tarkoitukseni on veivata salkkua eli myydä hyvään hintaan ja ostaa halvalla toista osaketta. Tuolloin nuo prosenttiluvut kääntyvät toisinpäin ainakin omien kokemusteni pohjalta.

    Kiitokset vielä kiinnostavasta palautteesta.

    VastaaPoista
  5. Eri ihmisillä on eri tyylejä.

    Itselleni kelpaa mikäli tuollaisessa 13 vuoden swingissä saa vaikka omaisuuden kaksin- tai kolminkertaistettua, on täysin mahdotonta ennustaa alimpia tai ylimpiä kursseja.

    Tähän sitten päälle osingot jotka 13 vuodessa tuottavat verojen jälkeen noin 1.5 kertaa alkuperäisen pääoman.

    Mutta kukin taaplaa tyylillään.

    nim. inhorealisti

    VastaaPoista
  6. Kun kohdentaa sijoitukset aliarvostettuihin firmoihin ja tilanteen korjauduttua korjaa voitot ja etsii uuden sijoituskohteen, niin mielestäni silloin on hyvät edellytykset varmistaa hieman keskimääräistä tuottoa parempi tuotto.

    VastaaPoista
  7. Oletko tarkoituksella jättänyt inflaation pois laskuista? 20 vuoden inflaatio tekee pahaa jälkeä tavoitteellesi. Toki voit korottaa kuukausittaista säästömäärää inflaation verran niin et jää pahasti jälkeen.

    VastaaPoista
  8. Jätin tarkoituksella inflaation osittain huomioimatta. Pyrin huomioimaan osittain inflaatiota hieman pienempinä tuottoina ja oletuksella, että voisin hieman kasvattaa sijoitusummaani pidemmällä tähtäimellä.

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä