lauantai 1. maaliskuuta 2014

Vuosikatsaus edelliseen vuoteen



Aika on mennyt nopeasti ja osakekauppaa on tullut käytyä poikkeuksellisen paljon tässä viimeisen puolen vuoden aikana. Tänne kirjoittaminen sitä vastoin on ollut viime aikoina vähäistä mutta tulee piristymään tässä kesää kohti mentäessä.


Olen kohtuullisen tyytyväinen viime vuoteen useammankin asian vuoksi. Yksi merkittävä asia on ollut salkun siivous, joka on toteutettu lähes täysin ja sitä kautta strategiani on kirkastunut ja täsmentynyt entisestään. Tulen kirjoittamaan lähiaikoina strategiani selkeytymisestä tarkemmin, joten keskityn nyt edellisvuoden muihin kohokohtiin. Suhteellinen osinkotuottoni ei aivan yltänyt siihen tavoitetasoon, jonka olen aikaisemmin asettanut mutta salkkuni ei ollut optimoitu maksimaalisiin osinkotuottoihin viime vuoden osalta, joka selittää asian pitkälti. Sen sijaan osakesalkun arvo nousi odotuksia enemmän ja tämä johtui muutamista lyhyen tähtäimen hyvistä kaupoista ja niistä tulleista myyntivoitoista.

Viime vuonna osakekauppoja tuli tehtyä suunniteltua enemmän ja näin jälkikäteen tutkittuna yllättävän paljon. Osakekauppoja tuli siis tehtyä reilusti yli 30 kappaletta ja tämän lisäksi kuukausisäästämiseen (ETF) liittyviä kauppoja oli kymmeniä mutta näistä ei tarvinnut maksaa välityspalkkiota. Tämä kuukausisäästäminen ilman kuluja liittyy siis Nordnetin tarjoamaan palveluun, josta olen kirjoittanut aikaisemmin artikkelissa: ETF-säästäminen. Keskimääräinen kaupankäyntipalkkioni osakekaupoista oli noin 7 euroa paikkeilla kotimaisten osakkeiden osalta ja 15 euron paikkeilla ulkomaisten osakkeiden osalta. Kauppani ovat painottuneet ulkomaisiin osakkeisiin, joten olen maksanut viime vuodelta lähes 400 euroa kaupankäyntikuluja. Summa on noussut sellaiselle tasolle, että joudun nyt pohtimaan toisen välittäjän ottamista rinnalle, jotta pystyisin pienentämään kulujani. Noin kaksi vuotta sitten pohdin välittäjäasiaa ja tutkin vaihtoehtoja mutta silloin tulin siihen tulokseen, että vaivaan suhteutettuna hyöty on vähäinen mutta nyt kauppoja tulee sen verran paljon, että joudun miettimään asian uusiksi. Sanoisin, että kipurajani kaupankäyntikuluissa menee jossain 200 - 300 euron paikkeilla ja se tarkoittaa, että tulen toteuttamaan jonkinlaisen muutoksen tämän vuoden aikana.

Viime vuoden lyhyt aikaisista sijoituksista ehkä paras oli ABB, jonka osto ja myynti eivät olisi juuri paremmin voineet ajoittua. K+S ja ThyssenKrupp yhtiöiden osakkeilla tekemäni kaupat olivat myös suhteellisen hyvä tuottoisia lyhyenajan sijoituksia. ThyssenKrupp on ollut osa pidempi aikaista salkkuani mutta mahdollinen tuleva anti on yksi syy, jonka vuosi se on ainakin toistaiseksi sivussa ja mahdollinen kaupankäynti tällä osakkeella on nyt lyhyt aikaista.

3 kommenttia:

  1. Hei,

    kiitos mielenkiintoisesta blogista. Mitä välittäjää olet miettinyt?

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta. Interactive Brokers vaikuttaisi itselleni parhaalta vaihtoehdolta tällä hetkellä. Aikaisemmin olen pitänyt myös Lynxiä hyvänä vaihtoehtona mutta IB tukee paremmin nykyistä strategiaani.

    VastaaPoista
  3. Best Hotels Near Harrah's Philadelphia, PA | MapyRO
    Hotels near Harrah's Philadelphia, PA · 2. Harrah's Philadelphia Casino 서울특별 출장안마 Resort · 강릉 출장마사지 3. Atlantic City, NJ · 4. 안동 출장안마 Caesars 보령 출장마사지 Atlantic City 여주 출장샵

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä