lauantai 24. toukokuuta 2014

Interactive Brokersin asiakkaaksi



Yllätyin laskiessani viime vuoden kaupankäyntikuluja alkuvuodesta. Summa oli huomattavasti suurempi kuin olin odottanut ja syy siihen oli se, että olin tehnyt vuosi vuodelta yhä enemmän kauppaa. Muutama vuosi aikaisemmin olin laskeskellut kannattaisiko siirtyä IB:n (Interactive Brokers) tai Lynxin asiakkaaksi mutta tuolloin nämä vaihtoehdot eivät olisi tuoneet niin merkittävää säästöä, että olisi edennyt asiassa. Nyt tilanne on kuitenkin muuttunut ja uusien laskelmien jälkeen päädyin tulokseen, jonka mukaan tänä vuonna tulen säästämään IB:n asiakkaana noin 100 euroa kaupankäyntikuluissa ja tulevina vuosina vielä enemmän. Tulen käymään jatkossa IB:n lisäksi jonkin verran kauppaa myös Nordnetin asiakkaana.

 
Lueskelin jonkin verran liittymisprosessiin liittyvää tietoa keskustelupalstoilta ja muutamista blogeista. Niiden pohjalta tuli mielikuva melko työläästä operaatiosta mutta käytännössä kaikki meni yllättävän sujuvasti ja nopeasti. IB:n vaatima kaavake näytti kyllä aluksi pahalta mutta kun jaksoi lukea mitä mikäkin kohta käytännössä tarkoittaa, niin oikean vaihtoehdon valinta ei ollut vaikeaa. Hakulomakkeen täyttämiseen tarvittava tieto oli helposti saatavilla, joten annan kiitettävän arvosanan IB:lle kyseisestä prosessista. Itselleni tilin avaaminen Nordnetiin tuotti aikoinaan enemmän päänvaivaa, kuin nyt tämä sama tilinavausprosessi IB:n kanssa.

IB:n käyttöliittymä poikkeaa oleellisesti Nordnetin vastaavasta. Näin aluksi on hieman ikävä Nordnetin käyttöliittymää mutta uskoisin, että totun IB:n käyttöliittymään kyllä ajan kanssa. IB:llä on joitain hyviäkin puolia käyttöliittymässä, kuten mahdollisuus valita työpöydän seurantaosioon mieleisensä yhtiöt haluamaansa järjestykseen ja se, että näkymän voi muokata täysin mieleisekseen mutta silti Nordnetin käyttöliittymä tuntuu ainakin vielä selkeämmältä.

Ensimmäiset kaupat tein UK:ssa, josta salkkuuni päätyi muun muassa Tescon osakkeita, joka on tällä hetkellä houkuttelevasti hinnoiteltu. Noin 2000 euron kaupalle tuli hintaa noin 1,5 euroa ja lisäksi meni puolen prosentin leimavero, joka oli tässä tapauksessa noin 10 euroa ja tämä vero menee käsittääkseni välittäjästä riippumatta. Tuo IB:n palkkio vaihtelee maittain ja pienimmillä palkkioilla selviää hinnaston mukaan Yhdysvalloissa. Edulliset kaupat tekevät mahdolliseksi kaupan käynnin pienemmillä erillä ja sitä kautta voi esimerkiksi hajauttaa tehokkaammin. Toistaiseksi olen ollut erittäin tyytyväinen valintaani.

7 kommenttia:

  1. Minäkin ollut IB:n asiakas puolisen vuotta. Eikä kaduta. Sijoittamiseni on nyt sellaista, mitä haluankin: kuluja ei tarvitse oikeastaan miettiä enää lainkaan. USA-osakkeiden - joihin pääasiassa sijoitan Suomen lisäksi - ostokulut lähtevät naurettavasti 0.5e:sta. Se on aika iso ero Nordnetin 15e/laaki minimiin. Samoilla kuluilla tekee siis jopa monikymmenkertaisen määrän kauppoja. Ero on valtava.

    Tämä antaa paljon paremmat eväät tehokkaaseen ja laajaan hajauttamiseen.

    Eikä käyttöliittymä ole lopulta vaikea. Päinvastoin. Itse käytän sitä Advanced Order Management -puolta, johon saa seuratut osakkeet kivasti taulukkoon. Ja näkymää voi muokata miten haluaa. Mosaicia tai Web-softaa en käytä. Mobiili-softa on helppo tapa tarkistaa salkun tilane.

    Samaten omistusten suoja on selkeämpi kuin Nordnetin kautta. IB:n kautta omistuksilla SIPC-"talletussuoja" $500k:hon asti. Nordnetista en vastaavaa tietoa edes löytänyt. Myös kaikki äänestystiedot sun muut oheismatskut tulivat oikein. NN:n kautta en ole saanut yhtäkään tilinpäätöstä ikinä. Niin, ja nuokin saa halutessa sähköisenä.

    IB on ehdottoman hyvä vaihtoehto, jos osaa englantia, jos haluaa ostaa jenkkiosakkeita edes suht' säännöllisesti, ja jos jaksaa nähdä hieman enemmän vaivaa veroilmoituksen suhteen.

    Kauppalehden Aloittelijan palstalla on hyvä keskusteluketju IB- ja Lynx-välittäjistä. Sinne vaan jos tulee kysymyksiä tai kommentteja niille, jotka harkitsevat näitä välittäjiä ja alhaisempia kustannuksia!

    VastaaPoista
  2. Itseänikin ärsyttää Nordnetin törkeän kalliit hinnat ja nykyinen Superrahasto-kampanja oli kuin läpsäytys nykyisten asiakkaiden naamaan. Eli vaihtoehtoa NN:lle haetaan tällä hetkellä.

    Mites IB:ssä onnistuu osakkeiden siirto esim. suomalaiselle välittäjälle tai toisinpäin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei IB oikein ole vaihtoehto, vaan täydentävä ratkaisu. Kotimaisia osakkeita ei voi ostaa IB:n kautta - kiitos aivokuolleen hallintarekisterilainsäädäntömme.

      Siirto onnistuu, mutta maksaa. En yhtään muista, paljonko ja perivätkö kumpikin taho jotain hintaa. Pienillä erillä tulee halvemmaksi myydä ja ostaa osakkeet uudelle välittäjälle. Tai usein järkevämpää on jättää vanhat omistukset Nordnetiin ja sitten tehdä uudet ostot IB:lle. Ei siitä ole haittaa, että samoja osakkeita on kahdella välittäjällä.

      Mutta kulut kannattaa kysyä kummaltakin taholta - jos eivät hinnastosta jo löydy.

      Poista
    2. Muistaakseni siirrosta joutuu maksamaan jonkun maksun per siirrettävä osakesarja, kuten tässä ehdittiin jo todeta. Minulla on muistikuva, että siirtohinta olisi mahdollisesti ollut muutamia kymmeniä euroja osaketta kohti mutta asia kannattaa tarkistaa etukäteen. Joka tapauksessa siirtäminen on harvoin järkevä vaihtoehto.

      Poista
    3. Tosiaan hyvä on myös muistaa, että IB:n kautta ei voi ostaa osakkeita Suomesta.

      Poista
  3. Tili Lynxiin saatu auki eilen. Kaksi kauppaa jo tehty heidän toolillaan. Täytyy sanoa, että heidän kaupankäynti softansa on aika "monimutkainen ja vaikea" verrattuna Wintradiin. Mutta eiköhän senkin opi kun käyttää.

    VastaaPoista

Suosittuja tekstejä